Domaine Prieuré Roch Nuits-Saint-Georges 1er cru Clos des Corvées Vieilles Vignes 2016
Nuits-Saint-Georges
No sales abroad. Max. 1 fles per klant. Sinds 2002 maakt Domaine Prieuré Roch een unieke cuvée van hun belangrijkste wijngaard. Een cuvée uitsluitend van druiven die “millerandés” zijn. Dit zijn ondermaatse maar volledig rijpe druifjes met zeer intens en aromatisch sap. In het jaar 2016 is er bijzonder weinig wijn gemaakt.
Op voorraad
Flesmaat
Fles (75 cl)
Verpakking
Doosje van 6 flessen
Kleur
Rood
Artikelnummer
w03508
€ 550,00
Domaine Prieuré Roch Nuits-Saint-Georges 1er cru Clos des Corvées Vieilles Vignes 2016
In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren er nauwelijks wijnboeren te vinden die biologisch werkten. Meestal werd er eenvoudigweg gesproeid volgens de kalender. Slechts enkelingen, destijds veelal beschouwd als zonderlingen, dachten anders. Wilden het anders doen.
Eén van hen was Henry Frédéric Roch, kleinzoon van de alom bewonderde wijnmaker Henry Leroy. Als twintiger begon hij in 1988 met zijn “avontuur” zoals hij het zelf noemt. Zijn idee was om op ’s werelds oudste wijngronden een Bourgogne te maken die teruggrijpt op de wijnen die eeuwenlang in de Bourgogne zijn gemaakt. De essentie van Pinot Noir. Volstrekt natuurlijk en ambachtelijk, in contrast met wat in die tijd gangbaar was.
En zo wordt bij Prieuré Roch – nog steeds – op volledig natuurlijke wijze gewerkt. Sulfiet wordt alleen in zeer kleine dosis gebruikt als de wijn wordt overgestoken van het ene op het andere vat (de soutirage). Dus geen sulfiet tijdens de vergisting of het bottelen, en dat draagt zeker bij aan de opvallende levendigheid en openheid van deze wijnen. De rendementen zijn ongewoon laag – gemiddeld zo’n 25 hl/ha. De strenge selectie zorgt voor heel intense en sprekende wijnen.
Een vin naturel avant la lettre. Toen nog niemand over vin naturel sprak was Roch daar al mee bezig. Dat had niets met mode te maken, maar met een sterk geloof dat waarlijk goede wijn het resultaat is van een geheel natuurlijk proces. Rechterhand Yannick Champ, de volgende generatie, zet dit geloof onverminderd voort.
Een waarschuwing. deze Bourgogne is niet voor iedereen. Wie van vin naturel houdt zal geen moeite hebben met Prieuré Roch. Dat geldt ook voor wie van pure, directe Bourgognes houdt met een hoofdrol voor Pinot Noir. Diegenen echter die houden van wat meer gepolijste Bourgognes, met ook wat meer hout – van een wat chiquere zo je wilt gesoigneerde stijl, die zullen wellicht fronsen bij deze wijn.
Jasper Morris MW schrijft het volgende over Prieuré Roch: « One person will be fascinated by the practices at this domaine, another may mock. Is this cutting edge, or are they out where the buses don’t run? The proof of the pudding is in the wines themselves, once bottled – if you can afford them. »
Een tweede waarschuwing. Het is evenwel mogelijk dat u aan Prieuré Roch verslingerd raakt. Het onverwachts zien van het eigenzinnige etiket – bijvoorbeeld – kan bij liefhebbers de acute neiging opwekken glazen en kurkentrekker te gaan zoeken. Ook het schrijven van deze woorden stelt mij danig op de proef: de aanvechting om direct naar de opslag te rennen moet telkenmale worden onderdrukt.
We proefden de wijnen van Prieuré Roch met Nicolaas Klei, die liet weten alles te hebben gekocht als hij miljonair zou zijn. Gelukkig voor u is hij dat niet, dus er is nog wat beschikbaar. Citaat: « De allerlekkerste wijn ter wereld, dat was natuurlijk de Chambertin Clos de Bèze waar ik in heb gezeten, voor de pigeage, maar zonder mij maakt Henri Roch op Prieuré-Roch en Romanée-Conti toch ook de lekkerste wijnen van dit universum en omstreken. »
Eén van hen was Henry Frédéric Roch, kleinzoon van de alom bewonderde wijnmaker Henry Leroy. Als twintiger begon hij in 1988 met zijn “avontuur” zoals hij het zelf noemt. Zijn idee was om op ’s werelds oudste wijngronden een Bourgogne te maken die teruggrijpt op de wijnen die eeuwenlang in de Bourgogne zijn gemaakt. De essentie van Pinot Noir. Volstrekt natuurlijk en ambachtelijk, in contrast met wat in die tijd gangbaar was.
En zo wordt bij Prieuré Roch – nog steeds – op volledig natuurlijke wijze gewerkt. Sulfiet wordt alleen in zeer kleine dosis gebruikt als de wijn wordt overgestoken van het ene op het andere vat (de soutirage). Dus geen sulfiet tijdens de vergisting of het bottelen, en dat draagt zeker bij aan de opvallende levendigheid en openheid van deze wijnen. De rendementen zijn ongewoon laag – gemiddeld zo’n 25 hl/ha. De strenge selectie zorgt voor heel intense en sprekende wijnen.
Een vin naturel avant la lettre. Toen nog niemand over vin naturel sprak was Roch daar al mee bezig. Dat had niets met mode te maken, maar met een sterk geloof dat waarlijk goede wijn het resultaat is van een geheel natuurlijk proces. Rechterhand Yannick Champ, de volgende generatie, zet dit geloof onverminderd voort.
Een waarschuwing. deze Bourgogne is niet voor iedereen. Wie van vin naturel houdt zal geen moeite hebben met Prieuré Roch. Dat geldt ook voor wie van pure, directe Bourgognes houdt met een hoofdrol voor Pinot Noir. Diegenen echter die houden van wat meer gepolijste Bourgognes, met ook wat meer hout – van een wat chiquere zo je wilt gesoigneerde stijl, die zullen wellicht fronsen bij deze wijn.
Jasper Morris MW schrijft het volgende over Prieuré Roch: « One person will be fascinated by the practices at this domaine, another may mock. Is this cutting edge, or are they out where the buses don’t run? The proof of the pudding is in the wines themselves, once bottled – if you can afford them. »
Een tweede waarschuwing. Het is evenwel mogelijk dat u aan Prieuré Roch verslingerd raakt. Het onverwachts zien van het eigenzinnige etiket – bijvoorbeeld – kan bij liefhebbers de acute neiging opwekken glazen en kurkentrekker te gaan zoeken. Ook het schrijven van deze woorden stelt mij danig op de proef: de aanvechting om direct naar de opslag te rennen moet telkenmale worden onderdrukt.
We proefden de wijnen van Prieuré Roch met Nicolaas Klei, die liet weten alles te hebben gekocht als hij miljonair zou zijn. Gelukkig voor u is hij dat niet, dus er is nog wat beschikbaar. Citaat: « De allerlekkerste wijn ter wereld, dat was natuurlijk de Chambertin Clos de Bèze waar ik in heb gezeten, voor de pigeage, maar zonder mij maakt Henri Roch op Prieuré-Roch en Romanée-Conti toch ook de lekkerste wijnen van dit universum en omstreken. »
Proefnotitie
Het ene jaar is er meer van deze wijn dan het andere jaar, afhankelijk van de hoeveelheid millerandés fruit. Le Clos des Corvées is duidelijk de grote broer van de Nuits Vieilles Vignes – de familietrekken zijn onmiskenbaar. Maar hier is het sap voller, dichter, zonder aan souplesse te verliezen. Zachte textuur, super natural natuurlijk, puur en extreem drinkbaar. Ook laat deze wijn zien hoe hout ideaal kan combineren met Pinot. Ongeforceerd, helemaal onderdeel van het geheel, nooit aanstellerig. In z’n soort is dit onnavolgbaar goed, met geweldig fruit. En het blijft ruig, ongekunsteld. Drinkt bijna te makkelijk. Gevaarlijk in die zin, ook voor de portemonnee. Maar traag genieten kan ook, de afdronk is lang.
En van de 2013, beschreven hierboven, gaan we naar de 2014. Een rijpheid die je meteen naar de wijngaard brengt, naar de natuur. Naar de nazomer, met struikgewas vol rijpe bessen. Bessen, rozenbottel. Zuchtje jodium in de lucht. Struiken in de warme nazomerzon, kruidig. Zonder zwaarte, als in een associatie, een herinnering. Meer rondeur in de mond, compleet vullend zonder, opnieuw, enige zwaarte. Volrank sap dat enorm tot drinken uitnodigt. Een droom voor wie erg van pinot houdt. Lang, en gaaf.
Op 19 juni 2024 dronken we de Nuits-Saint-Georges 1er cru Clos des Corvées Vieilles Vignes 2016, en wel bij Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. De wijn maakte de verwachtingen geheel waar. All the way DPR, zoals hierboven beschreven, met de kanttekening dat deze wijn wel net komt kijken. Dit heeft nog vele jaren voor zich. Wel opende de wijn zich snel in het grote Bourgogne-glas, dus toen we er lekker inzaten waren we dat jonge snel al weer vergeten. Wat is dit sensueel. En hoe mooi gaat het hout samen met het fruit: pas toen we van een niet-houtgerijpte wijn (er stond wat meer op tafel) terugkeerden naar de Prieuré Roch viel het hout op. Daarvoor was het zo onderdeel van de wijn dat we het niet benoemd hadden. Hooguit is even de gedachte aan een gezellig haardvuur voorbijgekomen, maar niemand die dat had uitgesproken. De pairing was opvallend: we dronken de 2016 bij biet, en deze kwam met een BBQ-saus met gagel en krieken. Gagel moest ik opzoeken, het is een plant.
En van de 2013, beschreven hierboven, gaan we naar de 2014. Een rijpheid die je meteen naar de wijngaard brengt, naar de natuur. Naar de nazomer, met struikgewas vol rijpe bessen. Bessen, rozenbottel. Zuchtje jodium in de lucht. Struiken in de warme nazomerzon, kruidig. Zonder zwaarte, als in een associatie, een herinnering. Meer rondeur in de mond, compleet vullend zonder, opnieuw, enige zwaarte. Volrank sap dat enorm tot drinken uitnodigt. Een droom voor wie erg van pinot houdt. Lang, en gaaf.
Op 19 juni 2024 dronken we de Nuits-Saint-Georges 1er cru Clos des Corvées Vieilles Vignes 2016, en wel bij Restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. De wijn maakte de verwachtingen geheel waar. All the way DPR, zoals hierboven beschreven, met de kanttekening dat deze wijn wel net komt kijken. Dit heeft nog vele jaren voor zich. Wel opende de wijn zich snel in het grote Bourgogne-glas, dus toen we er lekker inzaten waren we dat jonge snel al weer vergeten. Wat is dit sensueel. En hoe mooi gaat het hout samen met het fruit: pas toen we van een niet-houtgerijpte wijn (er stond wat meer op tafel) terugkeerden naar de Prieuré Roch viel het hout op. Daarvoor was het zo onderdeel van de wijn dat we het niet benoemd hadden. Hooguit is even de gedachte aan een gezellig haardvuur voorbijgekomen, maar niemand die dat had uitgesproken. De pairing was opvallend: we dronken de 2016 bij biet, en deze kwam met een BBQ-saus met gagel en krieken. Gagel moest ik opzoeken, het is een plant.
Aanvullende informatie
Drinken bij | wilde eend, gestoofde kalfswang |
---|---|
Drinkjaren | 2020 - 2040 |
Druivensoort(en) | pinot noir (100%) |
Biologisch | ja, vin naturel |
Alcohol | 13% |
Over het domein
Omvang domein | 21 hectare, Les Corvées 5,21 ha |
---|---|
Eigenaar | Erven Henry Frédéric Roch |
Dagelijkse leiding | Yannick Champ |
Wijnmaker | Antonio Quari |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.