Domaine Bruno Bienaimé Trousseau 2019 magnum
Saint-Lamain
Bienaimé is schaars. Bij verkopers in Frankrijk deed al het gerucht de ronde dat de importeur in Nederland nog wat voorraad heeft, wat een luxe! Bienaimé bedacht dat hij ieder jaar één cuvée alleen op magnum bottelt, te weten zijn favoriete cuvée van het jaar. Voor 2019 is dat de Trousseau. Deze wijn moet de eerste jaren wel de kelder in. En wie 'm eerder wil drinken doet er goed aan om de wijn tijdig een hoop lucht te geven. Onze allocatie: 24 magnums.
Op voorraad
Flesmaat
Magnum (1,5 ltr)
Verpakking
Doosje van 3 flessen
Kleur
Rood
Artikelnummer
w04833
€ 125,00
Domaine Bruno Bienaimé Trousseau 2019 magnum
Twee jaar na ons eerste bezoek aan Bruno Bienaimé kwamen de eerste flessen binnen: een batch van 120 flessen Chardonnay, c'est tout.
Ergens in 2016 hoorden we dat Bruno zijn eigen domein ging starten in de Jura. We kenden hem als de rechterhand van Vincent Laval, in de Champagne een zeer vooraanstaande biologisch werkende producent. Want al sinds 1971, en op een wijze die zonder overdrijven compromisloos kan worden genoemd. Van deze bijzondere man heeft Bruno het vak geleerd. Dus toen we hoorden dat hij voor zichzelf begon hebben wij ons ogenblikkelijk heel vasthoudend opgedrongen.
Dat begon met een bezoek in het voorjaar van 2017 aan zijn toen nog wijn-loze domein. We dronken koffie en bezochten Bruno's wijngaarden waar het allemaal zou gaan gebeuren. Eenmaal terug in Nederland hebben we de maanden, de jaren, weggestreept, totdat we de wijn begin november 2019 in Parijs konden proeven. Ook zijn Pinot proefden we. Kopen konden we op dat moment alleen de Chardonnay, en dat hebben we met grote graagte gedaan. Parels als deze voegen we graag aan onze selectie toe!
Bienaimé maakt geen koopjes, waarom zou hij ook. Wat hij maakt is bijzonder. En bijzonder schaars. En ach, als je het vergelijkt met grote chardonnay uit het gebied ten oosten van de Jura (Bourgogne inderdaad) dan is het wel een koopje. De verwachting is dat de meeste flessen Bienaimé naar restaurants zullen gaan.
Ergens in 2016 hoorden we dat Bruno zijn eigen domein ging starten in de Jura. We kenden hem als de rechterhand van Vincent Laval, in de Champagne een zeer vooraanstaande biologisch werkende producent. Want al sinds 1971, en op een wijze die zonder overdrijven compromisloos kan worden genoemd. Van deze bijzondere man heeft Bruno het vak geleerd. Dus toen we hoorden dat hij voor zichzelf begon hebben wij ons ogenblikkelijk heel vasthoudend opgedrongen.
Dat begon met een bezoek in het voorjaar van 2017 aan zijn toen nog wijn-loze domein. We dronken koffie en bezochten Bruno's wijngaarden waar het allemaal zou gaan gebeuren. Eenmaal terug in Nederland hebben we de maanden, de jaren, weggestreept, totdat we de wijn begin november 2019 in Parijs konden proeven. Ook zijn Pinot proefden we. Kopen konden we op dat moment alleen de Chardonnay, en dat hebben we met grote graagte gedaan. Parels als deze voegen we graag aan onze selectie toe!
Bienaimé maakt geen koopjes, waarom zou hij ook. Wat hij maakt is bijzonder. En bijzonder schaars. En ach, als je het vergelijkt met grote chardonnay uit het gebied ten oosten van de Jura (Bourgogne inderdaad) dan is het wel een koopje. De verwachting is dat de meeste flessen Bienaimé naar restaurants zullen gaan.
Proefnotitie
De jonge Bruno werkt zoals het in vroegere tijden ging. De druiven zijn handmatig ontsteld, en daarna onder de voet gelopen ter kneuzing. Het goede nieuws is dat Bruno een frisse jongeman is, en zijn vriendin evengoed, en ook nog eens knap. Dat maakt het plaatje mooi. De inweking duurt 15 dagen, waarna Bruno het sap van vrije afloop en het geperste sap samenvoegt tot... precies wat hij zoekt. Vervolgens begint het lange rijpen, 2 jaar op oude vaten. Net als de savagnin krijgt de trousseau 10 mg/L sulfiet mee voor de stabiliteit en precisie. Op 31 juli 2020, tegelijk met de Savagnin, vond de botteling plaats.
Xavier Auerbach, 25 maart 2021: "Bottle No. 356 from 1,303 bottles produced. From the parcels “Aux Chauffaux” and “Vignes de Cour”, manual harvest, natural fermentation, 15 days maceration, 12.6% ABV, bottled unfiltered after two years in wood on 31 July 2020. Decanted to blow off a hint of funk. Lots of minerally energy but also very tight, much better on the second day. Pure and precise, crushed red berries, field flowers and roses, silky-smooth texture, percaline tannins, very good resonance and length. An almost shy wine, should develop beautifully 2025-2035." 92
Xavier Auerbach, 25 maart 2021: "Bottle No. 356 from 1,303 bottles produced. From the parcels “Aux Chauffaux” and “Vignes de Cour”, manual harvest, natural fermentation, 15 days maceration, 12.6% ABV, bottled unfiltered after two years in wood on 31 July 2020. Decanted to blow off a hint of funk. Lots of minerally energy but also very tight, much better on the second day. Pure and precise, crushed red berries, field flowers and roses, silky-smooth texture, percaline tannins, very good resonance and length. An almost shy wine, should develop beautifully 2025-2035." 92
Aanvullende informatie
Drinken bij | Rood vlees. Eendenborst. Varkenspoot. |
---|---|
Drinkjaren | 2024 - 2038 |
Druivensoort(en) | trousseau (100%) |
Biologisch | ja, naturel |
Over het domein
Omvang domein | 1,5 hectare |
---|---|
Eigenaar | Bruno Bienaimé |
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.