Champagne Clandestin Boréal 2021
Landreville
Dat een zeker heerschap zich in Nederland de term boreaal zou toe-eigenen kon Benoît Doussot niet bevroeden toen hij zijn 100% pinot noir van noordelijke hellingen Boréal doopte. Het betekent niets anders dan noordelijk. Echte terroir-Champagne: alles in deze fles is van één jaar, van één druivensoort, en van één bodemtype. De huis-Champagne (2024) van De Nieuwe Winkel in Nijmegen.
Op voorraad
Flesmaat
Fles (75 cl)
Verpakking
Doosje van 6 flessen
Kleur
Wit
Artikelnummer
w08252
Prijzen
- € 64,00 bij aantal van 1
- € 63,00 bij aantal van 6
€ 64,00
Champagne Clandestin Boréal 2021
Doussot koopt streng geselecteerde druiven uit één Champagne substreek: 'zijn' Aube. Het doel is om met deze afbakening van grond en kwaliteit een terroir-Champagne te produceren. Kwalitatief is de eerste vereiste natuurlijk dat een wijngaard biologisch wordt bewerkt. En verder zijn het eigenlijk meer de planten die worden geselecteerd, deze moeten bijvoorbeeld ten minste 20 jaar oud zijn. De expositie richting zon moet hetzelfde zijn, en de grond overeenkomstig qua type: "kimméridgien".
Selectie van de planten is niet alleen op het oog. Claude en Lidia Bourguignon, bekende landbouwkundigen met een eigen laboratorium (LAMS Laboratory) analyseren plant en grond voor Clandestin. Er wordt gekeken naar de samenstelling van de bodem, de kwaliteit van het wortelgestel, en de aanwezige biomassa in de grond. Het zijn dit soort zaken die zeer bepalend zijn voor terroir expressie.
Een van de problemen in de Champagne is dat druiven nog steeds op gewicht worden verkocht. Dat stimuleert een grote opbrengst. Doussot heeft een maximum gesteld aan de opbrengst per hectare. Dit doorbreekt het dilemma voor de boer, hij kan ongestraft voor lage rendementen en dus kwaliteit gaan.
In de kelder wordt gewerkt met het grootste respect voor de geoogste druiven. Voor alle wegen die de druiven afleggen is de zwaartekracht de motor. Overpompen wordt niet gedaan.
Er wordt heel voorzichtig, zacht geperst en het fruit van iedere wijngaard wordt apart gevinifieerd. In welk vat deze druiven gaan hangt af van de hoeveelheid en van de rijpheid. Voor de eerste vergisting zijn de eigen, natuurlijke gisten aan het werk. Er wordt niet gefilterd voor het bottelen (wel wordt de wijn gekoeld zodat het bezinksel beter neerslaat), de flessen gaan dan 15 maanden sur lattes voor hun pris de mousse en rijping.
Gautherot is met zijn Vouettes al een uitgesproken man van de 100% Champagnes (1 jaar, 1 druivensoort, 1 terroir) en Doussot, die oorspronkelijk uit de Bourgogne komt, trekt die lijn zonder compromis door. Geen vin de réserve, geen dosage - wat voor hem ook echt niet nodig is als de druiven goed rijp zijn. De druif is alles voor Dousot, daar moet het mee gebeuren. Dus de kwaliteit moet onberispelijk zijn, en daarna mag er op geen enkele wijze geknoeid worden.
Feitelijk is het type blenden tegenovergesteld aan wat er klassiek gedaan wordt: in plaats van allerlei verschillende wijnen te blenden, wordt er hier gezocht naar overeenkomstigheid, wat dan samen deze terroir-Aube geeft. Het zou zo maar kunnen dat dit een begin is van een nieuwe trend. Of sub-trend zo je wilt. Iedere Champagne-adept zou dit resultaat moeten proeven.
Selectie van de planten is niet alleen op het oog. Claude en Lidia Bourguignon, bekende landbouwkundigen met een eigen laboratorium (LAMS Laboratory) analyseren plant en grond voor Clandestin. Er wordt gekeken naar de samenstelling van de bodem, de kwaliteit van het wortelgestel, en de aanwezige biomassa in de grond. Het zijn dit soort zaken die zeer bepalend zijn voor terroir expressie.
Een van de problemen in de Champagne is dat druiven nog steeds op gewicht worden verkocht. Dat stimuleert een grote opbrengst. Doussot heeft een maximum gesteld aan de opbrengst per hectare. Dit doorbreekt het dilemma voor de boer, hij kan ongestraft voor lage rendementen en dus kwaliteit gaan.
In de kelder wordt gewerkt met het grootste respect voor de geoogste druiven. Voor alle wegen die de druiven afleggen is de zwaartekracht de motor. Overpompen wordt niet gedaan.
Er wordt heel voorzichtig, zacht geperst en het fruit van iedere wijngaard wordt apart gevinifieerd. In welk vat deze druiven gaan hangt af van de hoeveelheid en van de rijpheid. Voor de eerste vergisting zijn de eigen, natuurlijke gisten aan het werk. Er wordt niet gefilterd voor het bottelen (wel wordt de wijn gekoeld zodat het bezinksel beter neerslaat), de flessen gaan dan 15 maanden sur lattes voor hun pris de mousse en rijping.
Gautherot is met zijn Vouettes al een uitgesproken man van de 100% Champagnes (1 jaar, 1 druivensoort, 1 terroir) en Doussot, die oorspronkelijk uit de Bourgogne komt, trekt die lijn zonder compromis door. Geen vin de réserve, geen dosage - wat voor hem ook echt niet nodig is als de druiven goed rijp zijn. De druif is alles voor Dousot, daar moet het mee gebeuren. Dus de kwaliteit moet onberispelijk zijn, en daarna mag er op geen enkele wijze geknoeid worden.
Feitelijk is het type blenden tegenovergesteld aan wat er klassiek gedaan wordt: in plaats van allerlei verschillende wijnen te blenden, wordt er hier gezocht naar overeenkomstigheid, wat dan samen deze terroir-Aube geeft. Het zou zo maar kunnen dat dit een begin is van een nieuwe trend. Of sub-trend zo je wilt. Iedere Champagne-adept zou dit resultaat moeten proeven.
Proefnotitie
Harold Hamersma 18 november 2024 "Dat is even schrikken. Duidelijk niet de gezellige bubbeltjeswijn op niveau die champagne zo vaak is. Dit is champagne voor intellectuelen. En heet duidelijk niet daarom Boréal. Champagne voor intellectuelen, dat klinkt lastig, maar dat zeggen de Fransen ook van rode Loire: wijnen voor intellectuelen. Terwijl ook die ook zo heerlijk zijn. Je moet er alleen wat meer je best voor doen. Openstaan voor vreemde smaken. En juist dat maakt ze zo lekker, spannend, verrassend. Welbeschouwd is dit champagne uit de stallen van Vouette & Sorbée, een van de grote Champagne-vondsten van de afgelopen jaren. Het idee voor deze wijn komt van Bertrand Gautherot van deze producent. Maar het is de twintiger Benoît Doussot, die toch al jaren bij Bertrand werkt, die dit project heeft opgepakt. Clandestin is zijn wijn, waarin de stijl die Gautherot met zijn Fidèle voorstaat (ook pinot noir) is terug te proeven. Puur pinot noir, deze noordenwindchampagne met z'n zilte zuren. Raar, vreemd, anders? Geef 'm de tijd. Proef morgen weer. Het wordt een vriend voor het leven." 9,5
Aanvullende informatie
Drinken bij | oesters, schaaldieren, licht gevogelte |
---|---|
Drinkjaren | 2024-2032 |
Druivensoort(en) | pinot noir (100%) |
Biologisch | ja |
Alcohol | 12% |
Over het domein
Eigenaar | Benoît Doussot |
---|
Levering en retouren
We bewaren onze wijnen onder de best mogelijke omstandigheden in onze opslag met meer dan 100 jaar oude wijnkelder. Van hieruit leveren wij aan restaurants en particulieren.
U kunt zelf een leverdatum kiezen. Orders op maandag t/m donderdag voor 10 uur: levering vanaf volgende dag. Is de levering in Amsterdam? Dan kan het vaak eerder dan wat de shop aangeeft. Neem even contact op.
Kosteloze verzending voor orders vanaf €195, anders bijdrage verzendkosten €9,50. Op afspraak ophalen kan ook. Voor retouren neemt u contact op.